Çelebi Hacıvat’a gelerek hasta olan kardeşi için balık tutmaya gideceğini ancak balık tutmaktan pek
anlamadığını söyler. Hacivat Mercan ağanın bu işten iyi anladığını söyleyerek yanına yardımcı verir. Çelebi eğer balık tutabilirlerse Mercan’a para vereceğini söyler. Hacıvat para vermemesini, eğer tutabilirlerse ona bir kırmızı pabuç, bir de kırmızı fes almasını söyler. Çelebi ile Mercan oltalarını alıp bir kayık ile balık tutmaya çıkarlar, Çelebi tam balık yakalayacakken Mercan heyecanlanıp bağırır ve balık kaçar. Aynı olay birkaç defa tekrarlanır. Çelebi Mercan’a kızar vebalık tutmaktan vazgeçer. Durumu evinin penceresinden gören Karagöz, karısına tavayı hazırlamasını söyler. Evden çamaşır
teknesini alıp kayık gibi içine oturur. Çengelli iğneden de olta yapıp balığa çıkar. Birkaç balık tutar. En son bir canavar gelir. Karagöz korkudan tuttuğu balıkları canavara verir. Canavar balıkları yedikten sonra Karagöz’ün bindiği çamaşır teknesinin de yarısını koparıp gider.
Balık oyunu, Helmut Ritter’in Almanca Türkische Schattenspiele adlı eserinden günümüze aktarılmıştır. Aslında Helmut Ritter’in de Hayali Nazif Efendi’yi kaynak gösterdiği Balık Oyunu’nun ne yazık ki aslı elimizde değildir.
diyalog kısmı yok?