Emin Şenyer 1976 yılında T.C Kültür bakanlığı tarafından Türkiye’nin en iyi karagöz ustası seçilen Metin Özlen Bey’in yanında uzun yıllar asistanlık yaparak yetişmiştir. Metin Özlen Bey tarafından kendisine Hayâlî Saraç Emin mahlası verilmiş ve TRT televizyonlarının yaptığı bir karagöz belgeselinde Hayâlî olarak ilan edilmiştir.
Emin Şenyer, Mayıs 1998 de İstanbul Şehir Tiyatroları gençlik günleri kapsamında Karagöz Tasvirleri sergisi açmış, Ekim 2001 tarihinde Avusturya’da yapılan 23. Mistelbach kukla festivaline Türkiye’yi temsilen davet edilmiş, 2004 yılında Berlin Türk Gününde, 2006 İsviçre 23 Nisan şenliklerinde, Haziran 2007 de Hollanda’nın Utrecht ve 2008 Mayıs da Rotterdam şehirlerinde düzenlenen Multifestijn‘de Karagöz oynatmış, 2005 Patras (Yunanistan) gölge oyunları festivaline Türkiye adına katılmış ve karagöz oynatmıştır. 2009 yılı Kasım ayında İsveç’in Goteborg şehrinde Karagöz oynatmıştır.
2008 Yılı Nisan ayında Avrupa’nın en önemli medya müzesi olan ZKM (Karlsruhe – Almanya), Walldorf Türk Günü şenlikleri, Stuttgart 23 Nisan İnternationales Kinderfest ve Ludwigshafen Theater İm Pfalzbau Türk Tiyatro haftası kapsamında karagöz oynatmıştır. 2008 Kasım ayında Hamburg‘da Kinderkinderfest’e davet edilmiş ve “Museum für Kunst und Gewerbe” de karagöz oynatmıştır. 2011 de Tayland’ın Bangkok ve Patthalung şehirlerinde yapılan uluslararası festivallerde, 2013 yılında Gürcistan’ın Tiflis şehrinde yapılan uluslararası sanat festivalinde, 2014 yılında Kosova’da yapılan sanat festivalinde, 2017 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Türkçe Konuşan Ülkeler festivaline Türkiye adına katılmış, Güney Kore Milli Müzesinde hem gösteri yapmış hem de Karagöz tasvirleri sergisi açmıştır, 2018 yılı Nisan ayında Beyrut’ta yapılan Nations Day festivalinde karagöz oynatmıştır.
Almanya’da Opernhaus opera grubunun daveti üzerine Almanya’da Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma operasını özet olarak gölge oyunu tekniğiyle oynatmıştır, bu oyun filme alınmış ve 2004 yılı yaz ayları boyunca dünyaca ünlü Goethe tiyatrosunda, opera başlamadan önce uvertür müziği eşliğinde seyircilere gösterilmiştir, daha sonra ise opera sanatçıları çıkıp sanatlarını sergilemişlerdir.
Mozart’ın saraydan kız kaçırma operasını oynattığı tasvirler 2004 yılı yaz ayları boyunca Goethe tiyatrosunda ve 25 Kasım 2006 – 18 Şubat 2007 tarihleri arasında Mittelrhein – Museum Koblenz’de açılan “Die Türken Kommen” adlı sergide sergilenmiştir.
Portekiz kukla müzesi tarafından yirmi parçalık , Almanya Rautenstrauch-Joest-Museum tarafından altı parçalık, Estonya Tartu Toy Museum tarafından dört parçalık, Berlin Jewish Museum tarafından atı parçalık ve Staatliche Museen zu Berlin (Berlin Devlet Müzeleri) tarafından bir parçalık Karagöz tasvirleri koleksiyonu satın alınmış ve halen bu müzelerde sergilenmektedir. Ayrıca dünyanın pek çok yerinden koleksiyoncular tarafından tasvirleri satın alınmıştır.
Berlin Jewish Museum’da düzenlenen Sünnet temalı sergi için müze tarafından satın alınan Karagöz’ün Sünnet Olması adlı oyuna ait altı parçalık tasvir satın alındıktan sonra müze tarafından aynı oyunun müzede oynatılması için Berlin’e davet edilmiş ve orada gösteri yapmıştır.
2004 yılında Kent Üniversitesi (İngiltere) bünyesinde bir doktora tezi kapsamında hazırlanan Oscar Wilde’ın Selfish Giant (Bencil Dev) adlı gölge oyununun tasvirlerini yapmıştır. 2009 Yılında ise Riverrun Teatro (İtalya) tarafından Türk gölge oyunu tekniği ile hazırlanan Şili’li yazar Luis Sepulveda’nın Storia di una gabbianella e del gatto che le insegnò a volare (Martıya uçmayı öğreten kedi) adlı oyunun hem tasvirlerini yapmış hem de danışmanlığını yapmıştır.
ITI (International Theatre Institue – Uluslararası Tiyatro Enstitüsü) ve UNESCO tarafından İstanbul’da düzenlenen Tiyatro Yaz Okuluna öğretim görevlisi olarak katılmıştır.
2023 yılı Mayıs ayında bisiklet ile Güneydoğu Asya ülkeleri turuna çıkmış ve 1.5 yıl boyunca Tayland, Kamboçya, Laos, Malezya, Endonezya ülkelerini dolaşarak bu ülkelerin gölge oyunu ustalarını bulmuş, gölge oyunu geleneklerini araştırmış ve makaleler yazmıştır.
Gazete dergi, TV ve radyoların kültür sanat bölümlerinde röportajları yayınlanmış ve pek çok televizyon belgeselinde yer almıştır.
Üniversitelerde ve çeşitli okullarda Karagöz seminerleri, konferansları ve dersleri veren Emin Şenyer yurdun pek çok şehrinde karagöz oynatmıştır.
Karagöz oynattığı filmler:
Karagöz Hacıvat neden öldürüldü (Sinema filmi , Yönetmen: Ezel Akay)
Veda (Sinema filmi , Yönetmen: Zülfü Livaneli)
Babba (Televizyon filmi, Yönetmen: Yalçın Yelence)
Keşanlı Ali Destanı (Televizyon Dizisi – Yönetmen: Çağan Irmak)
Leyla İle Mecnun (Televizyon Dizisi – Yönetmen: Onur Ünlü – Eyüp Boz)
Karagöz oynattığı reklam filmleri:
Migros televizyon reklamları (2004)
Milliyet televizyon reklamları (2005)
KC Group televizyon reklamları (2006)
Sütaş televizyon reklamları (2007)
Coca Cola (Euro 2008) televizyon reklamları (2008)
Yazılı basında çıkan röportajlar için lütfen buraya tıklayınız.
Aşağıda bazı televizyon kanallarının yaptığı Emin Şenyer belgesellerini seyredebilirsiniz.
Fransız Arte Tv Kanalında Yayınlanan Belgeselimiz
Güney Kore EBS Televizyonunda Yayınlanan Belgeselimiz (Kültür Sanat Kanalı)
Alman ZDF Kanalında Yayınlanan Belgeselimiz
TRT Belgesel Kanalında Yayınlanan Belgeselimiz
Merhaba, 7 yaşındaki kızımın ve benim de Karagöz&Hacivat Oyunlarına ilgimiz var. Özellikle kızımın oynatıcı olarak eğitim alabileceği bir yer var mıdır? bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler…
Merhaba
https://www.karagoz.net/karagoz_kuklalari.htm sayfamızdaki set ile karagöz oynatma çalışmalarına rahatça başlayabilirsiniz. Biz kurs düzenlemiyoruz maalesef.
Yüce Allah sizden razı olsun yolunuz açık olsun daima mutlu olun inşallah