Tasvirler:
Göstermelik, Karagöz, Hacıvat, Şeker Hanım, İhtiyar baba, Çelebi, Hırsız başı, Kedi kıyafetinde Karagöz, üç sandalye, Ağaç, Bahçe duvarlı ev, Mangal, Orman, Masa, Bahçe, Karabina, Karyola, Sandık.
Mevzu:
Karagöz’ün uşak olarak çalıştığı konağın ihtiyar beyi seyahatten döner. Beye daima bir muziplik yapmaktan zevk alan Karagöz onu başında mangalla karşılar ve korkutur. İhtiyar baba ev halkına komşu köyde bir düğüne davetli olduklarını ve oraya gideceğini söyler. İhtiyar babanın kızı Şeker Hanım, onun kocası Çelebi ve Karagöz’le düğün evine gitmek üzere yola çıkarlar. Ormanda karşılarına bir adam çıkar, bir bahane ile nereye gittiklerini öğrenir. İhtiyar babanın ailesi düğün evine varırlar. Evde kimseyi bulamazlar. Şeker Hanımın birdenbire midesi rahatsızlandığı için kocası Çelebi çarşıya gider. Yolda konuştukları adam Çelebi’nin evde olmamasından istifade ederek iki arkadaşı ile eve girmek isterler. Karagöz onlara kapıyı açmaz. Nihayet bir kolayını bularak kapıyı açtırıp içeriye girerler. Karagöz’ün yattığı odaya giderek onunla ahbaplık edip beyin paralarını nerede sakladığını öğrenirler. Sonra da desise ile Karagöz’ü bir sandığa kilitleyip kaçarlar. Bir müddet sonra Çelebi çarşıdan gelirve Karagöz’ün sandıktan feryadını duyarak onu kurtarır. Hırsızların tekrar geleceklerini düşünerek gece olmasını beklerler. Karagöz hırsızların geldiğini duyurmak için kedi gibi miyavlayacaktır. Kedi kıyafetine girerek karyolanın altına girer. Biraz sonra hırsızlar Karagöz’ün odasına girerler. Karagöz karyolanın altından çıkarak kedi gibi miyavlamaya başlar. Çelebi karabinası ile Karagöz’ün odasına gelir ve hırsızları öldürür.
NOT: Bu fasıl, tuluat piyeslerinin karakterini taşımakta olup Katip Salih tarafından kaleme alınmıştır.
Karagöz, tarihçe, fasıllar, fıkralar. Yazan: Nurullah Tilgen. 1953. Ahmet Halit Yaşaroğlu kitapçılık ve kağıtçılık T. L. Ş.
Emin Şenyer’in notu: 2014 yılında Almanya’nın Köln şehrinde, Köln Üniversitesinin bünyesinde 150 parçalık bir Karagöz koleksiyonu olduğu ortaya çıktı. Bu koleksiyonunun içinde kedi kılığında Karagöz tasviri de vardı. Ben Türkiye’deki hiç bir koleksiyonda bu tasviri görmemiştim, bu oyunu Katip Salih yazdığına göre muhtemelen o tasvir de Katip Salih yapımıdır.

Kedi kılığında Karagöz
Köln Üniversitesindeki koeksiyon hakkında haberi okumak için tıklayınız