Göstermelik

Göstermelik Karagöz gösterisi başlamadan önce perdenin tam ortasına konulan ve oyun başlamadan önce nareke zırıltısı ve tef velvelesi ile birlikte kaldırılan bir tasvirdir, göstermelik kaldırıldıktan sonra Hacıvat şarkı söyleyerek oynatıcıya göre sağ, seyirciye göre sol taraftan gelir ve oyun başlar, klasik karagöz oyunlarında bu değişmez bir kuraldır. Göstermelik tasvirinin perdeye konması seyircinin dikkatini çekmek içindir, göstermeliğin kaldırılması ise seyirciye oyun başlıyor mesajı verir.

Her hayalinin kendine göre göstermelik yapabilir, illa şu olsun, illa öbürü olsun diye bir kural yoktur, göstermelik oynatılacak oyunun içeriği ile alakalı da olabilir alakasız da olabilir.

At tasviri yıllar önce bir dergiden aldığım bir desendi.

Bahçe kapısı tasvirini Sabri Esat Siyavuşgil’in Karagöz adlı İngilizce (ya da Fransızca, tam hatırlamıyorum) kitabından almıştım, kitapta sulu boya resmi vardı, yani eski ustalarımızdan biri yapmış bu tasviri zamanında.

Cennet kapısı tasvirini küçük bir kartpostaldan almıştım, Cennet Kapısı’nın bir eşini Lizbon Rua Da Marionetta adlı müze satın almıştı yıllar önce.

Çiçekli Vazo tasvirini Türk Tezyini Sanatları adlı kitapta ve Kaatı Sanatı adlı kitapta bulunan desenleri bir kompozisyon haline getirerek ben düzenledim.

En sondaki El Kanuni Fit Tıbb ise ünlü tıp alimi İbni Sina’nın aynı adlı kitabının 17. yüzyıl el yazmasının kapak fotoğrafıdır. İnternette bulmuştum ve benzerini deri üzerine göstermelik olarak yaptım.

At, göstermelik
At, göstermelik
Bahçe Kapısı
Göstermelik, Bahçe Kapısı
Cennet Kapısı
Göstermelik, Cennet Kapısı
Çiçekli Vazo
Çiçekli Vazo
El Kanuni Fit Tıbb
El Kanuni Fit Tıbb

Summary
Review Date
Reviewed Item
Göstermelik
Author Rating
51star1star1star1star1star

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir